Hissipuhe on tärkeä hallita: ensivaikutelma luodaan vain muutamassa sekunnissa, niin myös työhaastattelussa. Ensimmäiset hetket voivat määrittää merkittävästi, miten haastattelija suhtautuu sinuun työhaastattelun ajan. On siis tärkeää tietää, miten esitellä itsensä itsevarmasti. Jos onnistut antamaan hyvän ensivaikutelman, jäät varmasti mieleen!

Työhaastattelussa “hissipuhe” on piilotettu usein kuultuun fraasiin: “Kerro meille hieman itsestäsi.” Tämä fraasi on lähes aina yksi ensimmäisistä kysymyksistä haastattelussa, ja siten vastauksesi on hyvin tärkeä ensivaikutelman luomisen kannalta.

Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla saat annettua parhaan mahdollisen kuvan itsestäsi työhaastattelussa sekä miten kehittää oma hissipuhe. Näitä ohjeita noudattamalla saat varmasti tehtyä vaikutuksen haastattelijaasi!

1. Harjoittele, harjoittele, harjoittele

Harjoittele hissipuhe niin hyvin, ettei sinun tarvitse miettiä hetkeäkään mitä sanot. Hyvin harjoiteltu vastaus antaa sinusta erittäin itsevarman kuvan – koko viestisi on vakuuttavampi.  Haastattelijan silmissä olet myös valmistautunut hyvin haastatteluun, joka tekee aina vaikutuksen.

2. Kiinnostava alku vangitsee kuuntelijan

Vaikka esittelysi on tarkoitus olla kompakti, sen ei tarvitse silti olla geneerinen. Mieti tapoja, joilla hissipuhe on persoonalinen, jotta erotut muista hakijoista. Esimerkiksi harrastus, vapaaehtoistoiminta tai muu luottamustehtävä voi olla erittäin mielenkiintoinen yksityiskohta, joka antaa sinusta positiivisen kuvan. Mieti erityisesti esityksesi ensimmäisiä lauseita – millä saisit vangittua kuuntelijasi kiinnostuksen alusta asti? Silloin hän todennäköisesti kuuntelee tarkasti loppuun saakka.

3. Tuo selkeästi esille, mitä uutta ja arvokasta toisit yritykselle

Tämä on hissipuheen tärkein osa – tuo tiiviisti esille miksi juuri sinä olisit loistava valinta yritykselle ja miksi haluaisit työskennellä kyseisessä yrityksessä. Voit kertoa esimerkiksi taidoistasi tai työkokemuksestasi lyhyesti ja kuinka se on kehittänyt sinua. Voit myös kertoa, miten keksit hakea kyseiseen työpaikkaan töihin tai miksi heidän työpaikkailmoituksensa pisti silmään. Muista kuitenkin pitää tämä osio lyhyenä, vaikka sanottavaa riittäisi paljonkin. On hyvä jättää varaa lisäkysymyksille!

Onko sinulla oma hissipuheesi?

4. Muista pitää hissipuhe kompaktina

Koko esittelyn idea on antaa hyvä mielikuva itsestäsi kompaktisti. Nimensä mukaan kyseessä on “hissipuhe” – hissin saapuessa pohjakerrokseen sinun tulisi olla valmis. Eli vaikka on tärkeää kertoa omista kyvyistäsi tarpeeksi kattavasti ja pyrkiä persoonallisuuteen, jaarittelu ei anna sinusta parasta mahdollista kuvaa. Parhaimmat puolesi saattavat mennä kuuntelijalta ohi, jos puheesi on liian pitkä. Hissipuheen ideaali pituus olisi noin 90 sekuntia. Tässä ajassa sinun tulisi pystyä kertomaan kaikki tarpeellinen – harjoittelu tekee siis mestarin, kuten aiemmin todettu.

5. Käytä konkreettisia esimerkkejä

Paras todiste taidoistasi on konkreettinen esimerkki – muista siis perustella väittämäsi hyvin. Jos kerrot olevasi hyvä jossain, kerro miksi – oletko esimerkiksi oppinut taitosi edellisestä työpaikastasi? Näin väittämäsi eivät kuulosta vain sanahelinältä. Konkreettiset ja visuaaliset esimerkit tekevät myös hissipuheestasi persoonallisemman ja helpommin ymmärrettävän.

6. Napakka lopetus – viimeistele hissipuhe

Lopetukseen on yhtä tärkeä panostaa kuin alkuunkin – ne ovat viimeiset sanat, jotka kuuntelijallesi jäävät mieleen. Yksi tapa lopettaa hissipuhe on kerrata nopeasti tärkeimmät pointit puheestasi; miksi haet tehtävää, miksi sinut tulisi palkata, mitkä ovat osaamisesi ja vahvuutesi. Muista kuitenkin, että tämän osion tulisi olla vain yhden tai kahden lauseen mittainen – pidä siis lopetuskin yhtä kompaktina kuin koko muukin hissipuhe.

Harjoittele hissipuheesi hyvin, niin annat varmasti hyvän ensivaikutelman itsestäsi. Muista kuitenkin huolellinen pohjatyö – tutustu huolellisesti yritykseen, johon olet menossa haastatteluun ja räätälöi hissipuhee sen mukaan. Painota esimerkiksi eri taitoja tai työkokemusta.

Etsitkö työpaikkaa? Katso tästä avoinna olevat työpaikkamme! Autamme mielellämme kaikissa työnhakuun liittyvissä kysymyksissäsi. 😊