In English
In English

Yleisimmät työhaastattelukysymykset – varaudu vastaamaan näihin!

Yleisimmät työhaastattelukysymykset toistuvat työhaastattelusta toiseen – niihin kannattaa siis varautua! Työhaastattelut ovat jännittäviä tilanteita – samaan aikaan haluaa vakuuttaa haastattelijan oman työpanoksensa hyödyllisyydestä, mutta samaan aikaan on hyvä myös selvittää haastattelijalta lisää työnantajayrityksestä. Kun selvität yleisimmät työhaastattelukysymykset ja valmistaudut niihin, voi jännittää hiukan vähemmän.

Haastatteluun valmistautuminen on kaiken a ja o. Jokainen työhaastattelu on yksilöllinen, riippuen haastattelijasta sekä yrityksen yleisestä kulttuurista. Yleisimmät työhaastattelukysymykset voivat siis vaihdella aivan laidasta laitaan: varaudu siis siihen, että ainakin jokin näistä kysymyksistä kysytään haastattelussa!

Tässä siis yleisimmät työhaastattelukysymykset!

Kerro itsestäsi – kenen kanssa haastattelija juttelee?

Esittele itsesi persoonallisesti, mutta asiallisesti. Kerro jotakin pientä yksityiselämäsi puolelta, mutta pääsääntöisesti kannattaa pysytellä työ- sekä koulutustaustassasi. Mieti myös etukäteen, mitkä asiat saattaisivat olla keskeisiä liittyen haettavaa paikkaa sekä työnantajayritykseen liittyen. Vastaa ytimekkäästi, sillä nyt ollaan vasta alussa.

Harjoittele oma hissipuheesi – se toimii loistavasti itsesi napakkaan esittelyyn!

Kerro suurimmasta työelämän saavutuksestasi

Työelämän saavutus voi olla joko suurta tai pientä – kunhan perustelet sen hyvin, mieluusti niin, että saat saavutuksen linkitettyä jotenkin hakemaasi paikkaa. Kysymyksellä ei ole tarkoitus asettaa arvoa saavutuksillesi, vaan argumentaatiokyvyllesi.

Miksi haet tätä paikkaa?

Mikä sai sinut hakemaan työpaikkaa? Kiinnittikö jokin tietty asia työpaikan ilmoituksessa tai työtehtävissä mielenkiintosi? Myös työskentely tietyssä yrityksessä on pätevä hakea paikkaa – kerro siis rehellisesti, mistä innostuksesi kumpusi!

Miksi olet etsimämme henkilö?

Perustele, miksi olisit oikea valinta tehtävään sekä miksi olisit osuva lisä yrityksen henkilöstöön. Kerro, mikä motivoi sinua työhön – sekä mitä odotat siltä.

Miten toimit stressaavissa tilanteissa?

Tämän kysymyksen kohdalla voit esimerkiksi kertoa, missä tilanteissa stressaannut herkästi. Ei kannata painottaa itse stressireaktiota, vaan enemmänkin miten pääset niistä tilanteista yli. Vastaa todenmukaisesti, sillä jos työ sisältää paljon stressaavia tehtäviä etkä oikein kestä stressireaktioita, työ ei välttämättä ole oikea juuri sinua varten.

Minkä työkokemuksesi koet olevan hyödyllisin tätä paikkaa koskien, sekä miksi?

Kysymys, johon ei varsinaisesti ole oikeaa vastausta – kannattaa siis varautua vastaamaan siihen. Avaa haastattelijalle työhistoriasi kokemuksia ja pohdi, miten niistä on hyötyä tulevaisuudessa ja hakemassasi työpaikassa. Tässäkin kohdassa kannattaa perustella, mitä uutta toisit yrityksen tiimiin ja avoimeen tehtävään.

Varaudu myös yllättäviin kysymyksiin. Rekrytoijien usein käyttämä kysymys onkin “Kerro positiivinen adjektiivi, joka ei kuvaa sinua”.

Lisää juttuja

Scroll to Top