In English
In English

Huomioi nämä seitsemän asiaa, kun olet vaihtamassa työpaikkaa

Onko tullut aika vaihtaa työpaikkaa? Uusiin haasteisiin suuntaaminen saattaa olla iso askel elämässä, varsinkin jos on viihtynyt vanhassa työpaikassa useammankin vuoden – useimmiten työkavereiden kanssa viettää enemmän aikaa kuin oman perheen tai kavereiden kanssa.

Työpaikan vaihtamista ei kannata kuitenkaan jännittää, kunhan eron hetken hoitaa tyylikkäästi. Nostimme ylös seitsemän kohtaa, jotka kannattaa ottaa huomioon uuden uran ovella!

1. Lomat

Yleensä työpaikkaa vaihtaessa lomat kuitataan lopputilin yhteydessä. Tapauskohtaisesti on myös sovittavissa lomien pitäminen irtisanomisajan aikana – tämä on loistava tapa hengähtää hieman työtehtävien välissä!

2. Tarkista irtisanomisaikasi!

Ellei työsopimuksessasi ole muuta sovellettu, irtisanomisaikasi määräytyy työsopimuslain mukaan. Alle viiden vuoden työsuhteissa tämä tarkoittaa kahta viikkoa, pidemmissä työsuhteissa kuukauden irtisanomisaikaa. Tarkista tämä esimieheltäsi tai työpaikkasi henkilöstöosastolta!

3. Lopputili – muista lomarahat ja bonukset

Loppupalkkaan summataan viimeisen varsinaisen palkan lisäksi kaikki työsuhteen “avoimet” saatavat, kuten ylityöt, lomakorvaukset, päivärahat sekä mahdolliset bonukset. Lomakorvausta maksetaan kaikilta jo kertyneiltä, käyttämättä jääneiltä lomapäiviltä. Joissain tapauksissa saatat olla oikeutettu myös lomarahojen saamiseen – tämä on kuitenkin tapauskohtaista, joten ole tarkkana! Loppupalkka kannattaa tarkistaa huolellisesti, jotta saat palkkasi oikeudenmukaisesti.

4. Pyydä työtodistus

Tiesitkö, että saat työtodistuksen vain sitä erikseen pyytäessäsi? Työsopimuslaissa on määritelty, että työnantaja on velvollinen toimittamaan työtodistuksen kohtuullisessa ajassa sen pyytämisestä – todistuksen antamisesta kieltäytyminen on rangaistava teko! Voit pyytää todistusta työsuhteestasi kymmenen vuoden ajan työsuhteen päättymisestä.

Työtodistus voi olla sisällöltään joko suppea tai laaja. Suppea työtodistus sisältää vain työsuhteen kokonaiskeston ja selvityksen työtehtävistä, kun taas laajassa työtodistuksessa on edellisten lisäksi myös työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän työtaidoista ja käytöksestä. Saat työnantajaltasi laajemman työtodistuksen vain erikseen sitä pyytäessäsi.

5. Ole avuksi lähtösi järjestelyissä

Ei ole kovinkaan suositeltavaa lyödä läppärin kantta kiinni heti irtisanoutumisilmoituksen jättämisen jälkeen. Helpottaaksesi työnantajan ja kollegoidesi siirtymävaihetta voit esimerkiksi tarjoutua rekrytoimaan sekä perehdyttämään tulevaa seuraajaasi. Omat projektit on myös hyvä hoitaa maaliin, niin voit itsekin siirtyä hyvillä mielin kohti uutta.

6. Ei kannata polttaa siltoja

Edelliseen kohtaan liittyen – huonoimpia ratkaisuja työpaikan vaihtamisen yhteydessä on polttaa sillat takanaan. Alan piirit saattavat olla hyvin pienet – saatat siis hyvin työskennellä tulevaisuudessa joko yhteistyössä yrityksen kanssa tai vaihtoehtoisesti entisen kollegasi kanssa. Kannattaa siis hoitaa lähtö mahdollisimman kivuttomasti, jottet joudu kärsimään tulevaisuudessa!

7. Työkaverit ovat kuin toinen perhe

Voi olla haikeaa vaihtaa työpaikkaa, varsinkin jos samoissa kuvioissa on ollut pidemmän aikaa. Ei kuitenkaan huolta, sillä vaikka työpaikat vaihtuvat, ystävät säilyvät! Kannattaa vaihtaa vanhojen työkavereiden kanssa yhteystietoja, jotta yhteydenpito säilyy. Onneksi apuna ovat myös sosiaalisen median kanavat, joissa yhteydenpito on yksinkertaisempaa. Ota myös Amiko seurantaan Facebookissa, LinkedInissä ja Instagramissa!

tyopaikan-vaihtaminen

Lisää juttuja

Scroll to Top