Neljä vinkkiämme, kuinka kirjoittaa erottuva työhakemus
Onko aika kirjoittaa työhakemus? Työhakemuksen kirjoittaminen ei ole hankalaa eikä sitä kannata pelätä, joten rohkeasti vain näppäimistö sauhuamaan! Erottuva työhakemus on eduksi, kun haluat varmistaa pääsysi loistamaan haastattelussa – otahan siis vinkeistämme vaari, ja kirjoita erottuva työhakemus.
Jos etsit vielä sopivaa työpaikkaa, katso myös Amikon avoimet työpaikat!
1. Erottuva työhakemus on kirjoitettu kieliopillisesti oikein
Oikeinkirjoitus ennen kaikkea! Työhakemus erottuu varmasti edukseen, jos kirjoitusvirheet on korjattu pois, teksti on sujuvaa ja välimerkkejä on muistettu käyttää oikein. Muista siis tarkistaa lauserakenteet, välimerkit ja mahdolliset kielioppivirheet. Luetuta hakemuskirjeesi myös muilla ihmisillä, jotta tekstisi on varmasti sujuvaa ja helposti ymmärrettävissä.
2. Ulkonäöllä teet erottuvan työhakemuksen – hyvässä kuin pahassa
Panosta myös ulkonäköön ja helppolukuisuuteen! Liiallinen taiteellisuus tai tyylikkyys työhakemuksissa harvemmin on tarpeellista, sillä rekrytointia hoitavat ihmiset eivät ehdi jäädä etsimään työhakemuksesta, jos se on piilotettu tyylikkyyden alle. Netissä on paljon ilmaisia hakemuspohjia – kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä pohjien ollessa ilmaisia, ne saattavat olla myös kilpailevilla hakijoilla käytössä, joten niillä ei ainakaan pääse erottautumaan. Monilla ilmaisilla pohjilla hakemuksestasi saattaa tulla sotkuisen näköinen, jos tekstisi ei istukaan täydellisesti pohjaan.
Jaksota työhakemuksesi käyttämällä väliotsikoita, niin sisältö on helpommin hahmotettavissa. Käytä hakemuksessasi myös hieman perinteisestä poikkeavaa asettelua ja lisää yläreunaan kasvokuvasi – näillä pääset jo pitkälle!
3. Räätälöi työhakemus haettavan paikan mukaan
Erottuva työhakemus on räätälöity haettavaa paikkaa varten – kerro vähintään, miksi haluaisit ja sopisit juuri tähän yritykseen tai tehtävään. Työnantajan yhteyshenkilön nimen ja osoitteen kirjoittaminen hakemuksen yläosaan alkaa kuitenkin olla jo vanhentunut tapa – rekrytoija tietää kyllä osoitteensa, joten osoita hakemuksen yksilöinti joillakin muilla keinoilla.
4. Kirjoita persoonallinen hakemus
Anna persoonasi näkyä hakemuksessa! Kirjakielen käyttäminen ja oikeakielisyys ovat tietysti erottuvan työhakemuksen kulmakiviä, mutta persoonalliset kielikuvat ja sanavalinnat auttavat sinua erottumaan ja tuomaan omaa luonnettasi enemmän paperille. Muista kuitenkin kohtuus – ei kannata laittaa tekstiä aivan överiksi. Jos olet epävarma jostakin sanasta tai sanamuodosta, voit tarkistaa sen oikeakielisyyden Kielitoimiston sanakirjasta.