In English
In English

Työhaastattelu etänä – neljä asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

Koronapandemia toi uuden ilmiön – työhaastattelut  verkon yli. Vaikka monessa paikassa on jo palattu normaaliin työntekoon niin videohaastatteluja pidetään edelleen livenä tapahtuvien haastattelujen rinnalla.  Videoyhteydellä toteutettava haastattelu vastaa pitkälti tuttua työhaastattelutilannetta, mutta muutama lisävinkki kannattaa silti huomioida hyvän ensivaikutelman antamiseksi!

1. Varmista rauhallinen haastatteluympäristö

Sujuvan työhaastattelun varmistamiseksi kannattaa huolehtia, että saat keskittyä haastattelutilanteeseen ja rauhoittua olemaan haastattelussa läsnä. Järjestä haastattelua varten rauhallinen paikka, jossa saat olla yksin. Minimoi häiritsevät äänet ja keskeytykset, kuten puhelimen piippaukset tai ympäriltä kantautuva häly. Näin voit keskittää täyden huomiosi haastattelijaan ja oman osaamisesi esiintuomiseen.

2. Kiinnitä huomiota kameran sijoitteluun ja valaistukseen

Rekrytoija on ensisijaisesti kiinnostunut taidoistasi, näkemyksestäsi ja persoonastasi. Hyvän ensivaikutelman antamisesta ei kuitenkaan ole koskaan haittaa! Parilla pienellä kikalla annat itsestäsi aidon ja luonnollisen vaikutelman kamerankin välityksellä.

Tietokoneen oma kamera soveltuu etähaastatteluun mainiosti. Usein erityisesti läppärin kamera kuvaa käyttäjäänsä hieman alaviistosta. Kohennat kuvakulmaa helposti asettamalla läppärin pöydälle esimerkiksi kirjapinon päälle niin, että kamera on silmiesi tasalla. Näin kuvakulma vastaa parhaiten aitoa keskustelutilannetta ja näytät eniten omalta itseltäsi!

Toinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on valaistus. Mitä enemmän valoa, sitä parempi videokuva on! Parasta valoa on luonnonvalo, joten tietokone kannattaa haastattelun ajaksi sijoittaa ikkunan eteen niin, että kasvosi ovat ikkunaan päin ja luonnonvalo osuu kasvoillesi. Ero hämärässä huoneessa toteutettuun haastatteluun on hämmästyttävä – ja antamasi ensivaikutelma on takuulla skarppi ja innostunut!

3. Huolehdi tekniikan toimivuudesta

Mikään ei vie huomiota haastattelutilanteesta yhtä hyvin kuin takkuava teknologia. Jotta saat keskittyä haastattelussa tärkeimpään – itsesi esittelyyn ja yritykseen tutustumiseen – varmista etukäteen, ettei teknologian kanssa tule ongelmia.

Tärkeintä on varmistaa, että sinulla on toimiva verkkoyhteys. Verkkoyhteyden hitaudesta tai pätkimisestä aiheutuvat videokuvan tai äänen katkokset luovat turhaa rauhattomuutta ja epävarmuutta tilanteeseen, joka jo muutenkin tuntuu jännittävältä. Hyvä verkkoyhteys varmistaa, että kohtaaminen haastattelijan kanssa on mahdollisimman rento.

Mikäli käytössäsi on kuulokkeet, joissa on mukana mikrofoni, kannattaa niitä käyttää haastattelutilanteessa. Tietokoneen mikrofonin ja kaiuttimien käyttäminen saattaa aiheuttaa tilanteen, jossa ääni lähtee kiertämään. Paras äänimaailma sekä haastattelijalle että haastateltavalle syntyy, kun kummallakin on käytössään kuulokkeet ja niihin kuuluva mikrofoni.

Hyvästä valmistautumisesta huolimatta teknologia saattaa tökkiä haastattelun aikana. Onneksi se ei ole vaarallista! Näissä tilanteissa pärjää kärsivällisyydellä ja huumorilla – sekä olemalla oma itsesi.

4. Esiinny eduksesi – myös etänä!

Etähaastatteluun on helppo osallistua esimerkiksi kotoa käsin. Haastatteluun kannattaa kuitenkin valmistautua, kuin mihin tahansa kasvokkain tapahtuvaan työtapaamiseen. Esimerkiksi yöpuku päällä annetussa videohaastattelussa voi olla vaikea antaa ammattimaista kuvaa.

Videon välityksellä ilmeiden, eleiden ja tunteiden välittäminen on vaikeampaa, kuin kasvokkain tapahtuvissa kohtaamisissa. Älä siis pelkää näyttää innostustasi tai kertoa jännityksestäsi! Videohaastattelussa kannattaa myös ottaa huomioon, että silloin tällöin puheen välittämisessä on pieni viive. Mikäli havaitset tällaista, pidä pieni tauko ennen omaa vastaustasi, niin vältät päälle puhumisen vaikutelman.

Mikäli haluat näyttää haastattelijalle materiaaleja, kuten CV:si, portfoliosi tai työnäytteesi, avaa se valmiiksi tietokoneellesi tai lähetä se sähköisenä haastattelijalle etukäteen. Näin haastattelutilanne on sujuva.

Onnea haastatteluun! 

blogi-videohaastattelu

Lisää juttuja

Hanne_Amiko tyokykypalvelu

“Amiko piti huolta, että asiat menevät maaliin”

Hanne Honkanen oli alle kolmekymppinen kokki ja ravintoloitsija, kun sidekudosreuma vei hänen kykynsä toimia ammatissaan. 13 vuoden ura salissa ja keittiössä oli ohi, konkurssivelat painoivat päälle ja olo oli näköalaton. – Tiesin, että haluaisin tehdä töitä ihmisten parissa, mutta kun ei ollut kokemusta mistään muusta työstä, en osannut ajatella muita

Lue koko juttu

Miksi henkilöstövuokraus on järkevä ratkaisu nopeasti kasvaville yrityksille?

Nopeasti kasvavat yritykset kohtaavat monia haasteita, ja yksi suurimmista on henkilöstön rekrytointi ja hallinta. Liiketoiminnan kasvaessa tarpeet muuttuvat nopeasti, ja yrityksen on pystyttävä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Tässä kohtaa henkilöstövuokraus on erinomainen ratkaisu. Amikon henkilöstövuokraus tarjoaa joustavuutta, nopeutta ja kustannussäästöjä, jotka ovat elintärkeitä, kun yritys kamppailee nopean kasvun ja markkinan vaatimusten

Lue koko juttu

Amikon suorahaku – Löydä oikeat avainhenkilöt

Kun yritys kasvaa ja kehittyy, tulee eteen hetkiä, jolloin tarvitaan kokeneita ja osaavia ammattilaisia viemään organisaatiota eteenpäin. Etsitpä sitten johtajaa, asiantuntijaa tai avainhenkilöä, joka tuo mukanaan strategista näkemystä ja uusia mahdollisuuksia, suorahaku voi olla ratkaisu. Sen avulla löydetään oikeat ihmiset juuri silloin, kun heitä tarvitaan. Suorahaku tarkoittaa, että rekrytointiammattilaiset etsivät

Lue koko juttu

Työkykyneuvonta auttaa työntekijää ja hyödyttää työnantajaa säästöillä

Amiko on luottamuksellinen palveluntuottaja, jonka asiantuntijat voivat käynnistää yksilöllisen työkykyneuvonnan nopeasti. Se on lisätyökalu esihenkilön, HR:n ja työterveyshuollon työkalupakkiin. Amikon kynnyksetön palvelu on sovitteleva. Toiminta ei koskaan jää puheen tasolle, vaan se päätyy ratkaisuun. Työntekijän suoritustason aleneminen voi johtua useista eri syistä, ja työntekijän voi olla vaikea puhua aiheesta. Työpaikassa

Lue koko juttu
Scroll to Top